Thursday, May 31, 2007

Paul McCartney och Detroit Cobras - två nya album i ipoden

Två aktuella skivor som hyllats av musikrecensenter i de traditionella medierna är exbeatlen Paul McCartneys nysläppta album Memory almost full och Detroit Cobras Tied & true.



Jag har lyssnat mig igenom båda och de har vissa likheter, det är musik som mest är till för att göra lyssnaren glad. Eller de låter så i alla fall.



Paul_mccartney_memory_almost_full
Paul McCartney är ju en levande legend. Det är nog svårt för många under tjugoårs-strecket att förstå hur stora Beatles var. Kan någon komma i närheten idag när det finns så många tv-kanaler, så många musikstilar, så många communities, så många olika sätt att lyssna på musik än då, i en tidsålder före Internet?



Kanske borde Paul McCartney nöja sig med att vara den legend han är, för när jag lyssnar på nya albumet tycker jag inte alls han kommer upp i den klass som han hade som Beatles-medlem. Varför får albumet så bra kritik? Har musikskribenterna för stor respekt för honom. Inte så att albumet är dåligt, men det är inget jag kommer att lyssna på om och om igen precis.



Däremot är titeln på albumet underbart - Memory Almost Full. Det är väl något vi kan känna lite till mans ibland, att det inte finns plats mer i minnet för tillfället.



The Detroit Cobras är ett garagerockband från Detroit, USA,som bildades 1996. Det som är rätt kul med bandet är att de spelar nästintill uteslutande covers på äldre låtar inom soul,
rock'n'roll och Motown. Låtvalen är dock vanligtvis såpass obskyra att
den vanliga lyssnaren lätt missar att det inte är originallåtar som
spelas.

Detroit_cobras_tied
Tied & True är inte deras allra bästa album, men har du en känsla för soulrockiga sköna låtar kan det säkert vara ett bra sällskap när du behöver något att lyssna på under en tågresa eller något. Det är musik som funkar att ha i hörlurarna medan du sitter och kollar ut genom fönstret i en tågkupé och funderat på livet och sådant som flyger genom skallen ibland just under resor.



Om jag skulle ge albumen betyg på en femgradig skala (jag kommer ju från generationen som hade betygskala 1-5 i skolan) skulle Detroit Cobras få 4, bland annat för att albumet har ett skönt omslag också. Paul McCartney skulle få betyget 4 också, men med minus. Om det inte varit för att jag gillar titeln på albumet skulle det bara varit en 3+.



Här är förresten Dagens Nyheters recension av Paul McCartneys skiva.



Och en trevlig nyhet för oss musiknördar: Live Earth-galan sänds i SVT.

De nio konserterna som hålls på olika håll i världen fyller sändningarna från klockan 9 på morgonen den 7 juli och ett dygn framåt. Miljögalan med artister som Madonna, Red Hot Chili Peppers, Police och Black Eyed Peas beräknas nå två miljarder tittare. Sändningarna ska också visas i SVT HD.

Här den officiella videon för Paul McCartneys singel 'Dance Tonight' från ablumet 'Memory Almost Full'.




Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

No comments: