Monday, June 4, 2007

Dark Side of The Moon - en av de album som säljs mest just nu



En av de tio mest sålda albumen i svenska iTunes den här veckan är Pink Floyds Dark Side of the Moon.


Hur kan ett album från början av 1970-talet sälja bland nysläppta album av artister som R. Kelly och Marilyn Manson och eftersom det handlar om den svenska butiken: Sarah Dawn Finers nya album.

Jo, förra veckan släppte ju iTunes nya butiksfunktionen ITunes Plus där du för några kronor extra kan ladda hem låtar och album utan kopieringsskydd och med högre ljudkvalitet. En av de album som släpps med iTunes Plus är då Dark Side of the Moon. Och det är ett vettigt val förstås. Det är en skiva som verkligen blir bättre med bättre ljud. Dark Side of the Moon är väl en av rockhistoriens största album? För mig är det nog bara The Wall som rankas högre.

Albumet - Dark Side Of The Moon - har en egen hemsida. Förstås.

Wikipediafakta:
Dark Side of the Moon är ett konceptalbum av Pink Floyd utgivet 2 mars 1973. Albumet brukar ofta ses som gruppens höjdpunkt, och en höjdpunkt inom progrocken. Albumet är starkt influerat av fusion och är stundtals mycket jazzigt. Musiken har även använts som psykedeliskt soundtrack till filmen om Trollkarlen från Oz. Filmen kallas då Dark Side of the Rainbow. Anmärkningsvärt att notera, är att ungefär mitt i "Money" sker en märkligt tempoväxling, man växlar från en inledande bluestakt till mer en jazzigare takt.


Roger Waters spelade nyligen i Globen, förresten, och gjorde en bra konsert vad jag förstod av vad som skrevs efteråt.

I YouTube finns tre filmklipp med intervjuer med Pink Floyd vid 30-årsjubileet av detta så speciella album:











Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

1 comment:

Jah Hollis said...

Att Dark Side of the Moon fortfarande säljer så mycket beror väl på att den är bra, stilbildande och att kvalitet faktiskt går hem ibland.
Och ja, Roger Waters i Globen var en bra, mycket bra, konsert.