Sunday, July 22, 2007

Brist på flashminnen - Apple behöver fler och fler

Tillverkare av flashminnen torde vara en lukrativ bransch. Produktionen hinner knappt med att leverera vad som efterfrågas.

Det är brist på flashminnen, skriver IDG, och det är Apple och deras nya produkt iPhone som är orsaken:

Ända sedan försäljningen av flashbaserade iPods inleddes har Apple varit en av de dominerande kunderna på marknaden för NAND-minnen. Med introduktionen av iPhone räknar branschen med att företaget ensamt kommer att behöva en fjärdedel av tillgängliga kapslar.

Samtidigt har producenterna allvarliga problem med att få en ny tillverkningsprocess att fungera som tänkt. Detta har lett till att antalet enheter som rullar ut från banden är avsevärt mycket lägre än väntat. Analytiker på Dram Exchange misstänker att det kan ta upp till nio månader innan takten ökar.


Kommer det här att göra att Apple inte kommer att kunna ta fram iphone och ipod i den kvantitet som efterfrågas? Att ha för stor efterfrågan kan vara negativt, det öppnar för konkurrerande företags liknande produkter. Spelkonsoltillverkarna har väl nästan alla gått i den fällan och tar sällan fram tillräckligt många exemplar i förhållande till efterfrågan när en ny modell lanseras. Jag är tveksam till att det är en hållbar strategi i längden. Även om det kan ge en hype på efterfrågan för tillfället. De flesta tröttnar på att behöva kämpa för att få köpa en produkt.

Jag känner flera personer som avstått från vissa modeller för att de varit omöjliga att köpa i början.

No comments: